En första kontakt med Migrationsverket


För att stanna en kortare tid i Sverige (3 månader eller mindre) så behöver man inte gå igenom en speciellt stor process. Det enda som krävs är att man har ett visum, vilket är ett tillstånd som visar att man har rätt att vistas i landet. Planerar man däremot att stanna under en längre period än så eller helt enkelt flytta till Sverige, krävs det betydligt mer.

Människor från vissa länder, som t.ex. Danmark eller Finland behöver ingen typ av tillstånd, utan kan åka in och ut ur landet som de önskar. Kommer du däremot från Ryssland eller något annat land utanför EU, räcker inte enbart ett visum och man måste därför söka uppehållstillstånd. I Sverige finns det olika typer av uppehållstillstånd, men vanligast är tillfälligt uppehållstillstånd eller permanent. Utöver detta finns det även uppehållstillstånd för människor som planerar att enbart studera i Sverige, men du finner även tillstånd för den som vill bo tillsammans med sin familj. Kanske har man redan familjemedlemmar i Sverige från Ryssland och vill bo nära dessa.

Uppehållstillstånd kan man ansökan om redan när man befinner sig i landet, men detta går även att göra från direkt från Ryssland. Det snabbaste sättet att gå tillväga är att använda sig av Migrationsverkets webbansökan, men för den som inte har tillgång till en dator finns det även blanketter att skriva ut och fylla i. På hemsidan kan du välja mellan olika blanketter och man väljer den som passar in bäst på anledningen till flytten och livssituation.

Om du har valt att använda dig av blanketter och fortfarande befinner dig i Ryssland, ska du lämna in din ansökan på den närmaste svenska ambassad. Det är dock inte alla ambassader som tar emot migrationsärenden, så för att vara på den säkra sidan gör man rätt i att ringa först. Man bör komma ihåg att det kan ta mycket lång tid att få sitt beslut. Ett beslut som har gjorts med webbformulär handläggs oftast snabbare, men en väntetid på 14-22 månader kan förekomma för icke akuta situationer.