Turista i Ryssland – bra att tänka på & kända turistmål


Som sagt är det inte många ryssar som kan prata engelska. Man bör därför vara beredd på att få peka och gestikulera en hel del om man inte kan språket. Det bästa är att lära sig några viktiga fraser, framförallt om det är något viktigt man behöver förmedla, Är man till exempel allergisk mot jordnötter kan det vara en bra idé att lära sig säga det innan man reser. Det kan också vara bra att känna till att skyltarna i landet är skrivna på ryska med det ryska alfabetet. Det kan vara bra att lära sig det någorlunda, eller ha en fusklapp med sig, för att kunna hitta.

Man bör inte dricka vattnet någonstans i Ryssland. Det går dock bra att använda kranvattnet till maglagning, det kan dock ändå vara smart att se till att det kokas ordentligt i processen. Det är också en god idé att vaccinera sig mot hepatit a respektive b innan man åker iväg till Ryssland.

Det har nog målats upp en bild av Ryssland som om det är ett farligt land med hög kriminalitet. Dock finns det gott om statistik som visar motsatsen. Visst, det sker mycket kriminella handlingar i Ryssland, men egentligen färre än i Sverige om man räknar per invånare. Det kan ändå vara en god idé att vidta alla försiktighetsåtgärder man kan. Ha koll på väskan i folksamlingar, inte skylta med en bunt kontanter och så vidare. Om man skulle bli bestulen kan man få hjälp av sitt hotell att kontakta relevant myndighet. Om man känner att man är i behov av ytterligare stöd kan man kontakta ambassaden för sitt land. Svenska ambassader finns exempelvis i Sankt Petersburg och Moskva.

Om man ska stanna i Ryssland längre än några dygn behöver man ansöka om visum. Ett krav för att få sitt visum beviljat är att man har en giltig reseförsäkring. Det är viktigt som utlänning att ha en sådan i Ryssland. Om man som svensk till exempel, skulle söka vård i Ryssland kan det kosta rejält mycket att få vård som motsvarar den svenska vården. I ryska småstäder är vården ofta undermålig och dålig.

Sankt Petersburg är den stad med flest berömda sevärdheter. Där finns bland annat vinterpalatset som årens tsarer residerade i. Idag är vinterpalatset ett museum som rymmer mycket av Rysslands fascinerande historia. Uppståndelsekyrkan finns också att besöka i Sankt Petersburg. Den är inte så gammal, men har en våldsam historia. Tsar Alexander den III lät bygga kyrkan till minne av hans fader, Alexander den II som blev mördad på kanalen vid platsen där kyrkan sedan byggdes upp.

Röda torget som ligger i Moskva är också en välbesökt plats. Det är ett mycket stort och gammalt torg som kantas av kaféer och restauranger. Under torget ligger även ett underjordiskt köpcenter! Ett tips är att kolla så att inga evenemang ska ske på torget dagen för besöket. Då stängs torget nämligen ofta av för allmänheten. Vasilijkatedralen är en katedral som ligger på Röda torget. Det är en rysk-ortodox katedral som invigdes på 1500-talet. Läs mer om katedralen här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Vasilijkatedralen och lär om dess spännande historia!

Moscow Metro, alltså tunnelbanan i Moskva, är ett besöksmål i sig! I princip alla stationerna är mycket påkostade och vackra och man kan lätt tillbringa en hel dag under jord! Många köper ett 24-timmars kort och gör en tunnelbane-tur. Stationerna är mer som museum och många går av på varje station och tittar. På stationerna kommer man märka det som tidigare nämnts, den rysk-ortodoxa religionen har verkligen satt sin prägel på kulturen. De allra flesta konstverk på stationerna är tydligt influerade av religionerna. Mycket motiv i glasfönster och mosaik exempelvis.

Grand Maket Russia Interactive Museum är ett av Rysslands mest kända museum. Det ligger i Moskva och är helt enkelt ett museum med interaktiva miniatyrkonstverk. man kan titta på tågbanor, vägar, städer, allt möjligt! Det är ett mycket trevligt sätt att insupa hela den ryska kulturen utan att ens lämna huvudstaden. Många historiska platser och scener har byggts upp på museet. Bland annat kan man titta på små kristna byar ifrån medeltiden samt mer moderna storstäder i miniatyr. Även ögonblick som har med krigen och revolutionen att göra har avbildats genom demonstrerande människor och barrikader. Inträdet är inte särskilt högt och man kan enkelt tillbringa några timmar på Grand Maket Russia Interactive.