Att göra och inte göra när du är i Ryssland


I det här blogginlägget ska vi fokusera lite mer på rysk kultur och vad du bör tänka på när du besöker Ryssland. Borde du yttra din åsikt gällande rysk politik? Och hur ska du agera om någon gör något som du inte anser vara rätt? Allt detta och mycket mer kommer vi att gå igenom i denna informativa lista!

Rysk matryoshka-docka.Fotot hämtat från InvisibleTourist

Att göra när du är i Ryssland

 • Om en äldre rysk person är i närheten så ska du alltid rikta din uppmärksamhet mot denna person. Detta är ett bevis på respekt.
 • Om du vill ge en ryss ett gott råd eller hjälp så ska du göra det så direkt som möjligt. Om du försöker göra detta indirekt, till exempel, i form av ett förslag, så är det högst troligt att personen kommer att tolka det som just bara ett förslag och kanske rentutav ignoreras.
 • Om en ryss ber dig om en tjänst så ska du alltid göra ditt yttersta för att fullfölja denna tjänst. Att du blir förfrågad betyder nämligen att personen litar på dig, och om du misslyckas så kommer personen sannolikt att sluta lita på dig.
 • Prata gärna om din familj, men bara ur ett positivt perspektiv. Ryssar tycker nämligen att västerlänningar behandlar sina äldre släktningar på ett dåligt sätt, så då är det bra om du nämner dina goda relationer till framför allt äldre släktingar.
 • Om du anser att någon gör något fel, eller vill kritisera någon, så är det alltid bäst att göra detta direkt till personen i fråga, och gärna privat.

Det var lite om hur du ska bete dig när du är i Ryssland, vilket vi anser är allmänt folkvett. Men hur ska du då INTE bete dig? Här är några riktlinjer:

Att inte göra när du är i Ryssland

 • Undvik att prata om Rysslands politik eller presidenten, särskilt om du inte har stenkoll på situationen. Din personliga åsikt angående detta är inte relevant och kan anses stötande.
 • Undvik att prata om gamla misslyckanden gällande Rysslands styre och gamla Sovjetunionen. Det är oftast OK att prata om kommunism, men inte på ett kritiskt sätt.
 • Skämta aldrig om att ryssar skulle vara alkoholister eller att ryska kvinnor är postorderbrudar.
 • Undvik att prata om de krig som Ryssland har varit inblandade i. Det finns en risk att den du pratar med har någon som har farit illa under kriget, och deras perspektiv på kriget kan vara helt annorlunda från din egen.
 • Ryssar är rätt känsliga när det kommer till nedlåtande kommentarer, så försök att inte ha en så nedlåtande ton när du kommenterar något.
 • Döm inte andra människor förrän du vet om deras situation. Det är ganska känt att Rysslands regering är dålig på att ta hand om sin befolkning, så då är det en dålig idé att du som utomstående kommer och kritiserar en persons liv när du inte vet något om den.

Även i den här listan är det ganska tydligt att helt enkelt inte vara otrevlig mot någon när du pratar med en ryss. Men något som vi än så länge inte har nämnt i den här texten är vilket språk du ska använda. Det är ganska vanligt att ryssar inte pratar så bra engelska, eller inte pratar engelska alls, som vi bland annat har nämnt i det här inlägget, så därför är det bra om du åtminstone lär dig några ord och korta fraser innan du åker till Ryssland. Du behöver inte anmäla dig till en kurs på universitetet för detta, utan kan enkelt och snabbt lära dig ryska genom att signa upp på en kurs i ryska på nätet.

Så, summan av kardemumman är att helt enkelt bete dig artigt när du pratar med en ryss, och undvik att prata om sånt som kan vara känsligt. Helt enkelt, om du pratar på och bete dig likadant som du i normala fall skulle göra ihop med en främling eller kollega, och undviker helst att skämta om att personen är en postorderbrud eller alkoholist, så kommer du att klara dig fint i Ryssland!

 

Läs mera

18 Crucial Do’s and Don’ts in St. Petersburg

Do’s and Don’ts of Russian business etiquette

Russian Etiquette: 7 Do’s and Don’ts in Russia

 

Omslagsfoto: Flytap